Lachgas is een vorm van sedatie. Er wordt al 150 jaar lang gebruik van lachgas gemaakt in de medische wereld. Het gebruik van lachgas wordt door mensen als bijzonder prettig ervaren. U blijft tijdens de gehele behandeling bij bewustzijn en het kalmerende effect van het lachgas zal u helpen de behandeling eenvoudig te doorstaan.
Daarnaast heeft lachgas ook een pijnstillende werking.
U krijgt een neuskapje opgezet waardoor u in- en uitademt. U krijgt eerst zuurstof toegediend en daarna zult u stapsgewijs lachgas toegediend krijgen. Al na enkele minuten wordt het effect van het lachgas merkbaar en ervaart u een aangenaam en ontspannen gevoel. Dit helpt u om de behandeling ontspannen te beleven.
De bijwerkingen van lachgas
Bij een optimale dosering voelen uw ledematen vaak zwaar aan. Ook kan u licht zweten op uw voorhoofd en kan het een tintelend gevoel in uw handen veroorzaken. Ook gevoelloze lippen kunnen voorkomen en een scherper gehoor. Dit gaat echter allemaal weer voorbij. De prettigste bijwerking van lachgas is misschien nog wel dat uw besef van tijd verdwijnt. De tijd zal voor uw gevoel heel snel voorbij gaan. En daarmee ook uw behandeling.
Als de behandeling voorbij is, zal de tandarts u nog enkele minuten zuurstof toedienen. Hierdoor zal het lachgas sneller uit uw lichaam verdwijnen. Wel zult u nog minstens een kwartier moeten wachten voordat u weer mag autorijden.
Wie komt in aanmerking voor een lachgasbehandeling
Een lachgasbehandeling is uitermate geschikt voor:
Wordt een lachgasbehandeling vergoedt door uw zorgverzekeraar
Helaas is dit bij de meeste zorgverzekeraars niet het geval. Controleer dit desnoods bij uw eigen zorgverzekeraar en vraag of er aanvullende verzekeringen bestaan waarbij behandelingen met lachgas wel worden vergoed. Wellicht is het voor u voordeliger om u te verzekeren met een aanvullende verzekering die behandelingen met lachgas vergoeden.